Game-ondernemer Vasco Rouw (29) uit Emmen was negentien toen hij zijn eerste kind kreeg. Hij besloot hard te werken om een goede vader te zijn. Het leverde hem miljoenen op, en het eerste Nederlandse gamebedrijf dat een miljard downloads behaalde. Maar zijn work-life balance sneeuwde onder.

Amper dertien jaar was Vasco Rouw toen hij zijn eerste game maakte. Een eenvoudig spelletje, waarbij je als speler een virtuele bank moest overvallen. Het staat symbool voor zijn carrière, waarbij Rouw het nooit heeft moeten hebben van de innovatieve games. Liever kiest hij voor gemakkelijkere spelletjes, die al doorgebroken zijn. Want, zoals de nuchtere Drent zonder enige schaamte toegeeft: “Het liefst kopieer ik iets wat werkt. De eerste ergens in zijn, kost veel energie en tijd.”

Vasco Games

Niet dat Rouw als slacker door het leven gaat. Integendeel. Als tiener verdiende hij al duizenden euro’s per maand aan zijn in 2002 opgerichte gamebedrijf Vasco Games. School nam hij niet serieus, liever zat hij achter de computer. Op de middelbare school in Emmen spijbelde Rouw dan ook geregeld.

Omdat Rouw al zoveel verdiende met zijn bedrijf, mocht hij van de leerambtenaar vroegtijdig stoppen met school. Rouws ouders – zelf ondernemers – moedigden de jonge game-ontwikkelaar aan om zijn bedrijf voort te zetten, en de ondernemer kreeg steeds meer succes. Op het hoogtepunt speelden 100.000 mensen zijn spellen.

Maar wat moest Rouw doen met al dat geld? Hij woonde nog bij zijn ouders, dus maakte weinig kosten. Rouw besloot het op een potje uitgaan te zetten. Naar eigen zeggen was hij twintig uur per week bezig met zijn games. De rest van de tijd was hij geregeld in de kroeg te vinden.

Keerpunt

Zijn wilde levensstijl werd op zijn negentiende echter resoluut afgebroken, toen bleek dat zijn vriendin zwanger was. Nog maar anderhalf jaar waren de twee bij elkaar, maar over één ding twijfelden ze niet: het kind wilden ze houden. Het werd een zoontje. De geboorte bleek een keerpunt in het leven van de jonge game-ontwikkelaar. “Ik zei tegen mezelf: vanaf nu ga ik mijn bedrijf serieus nemen en zorgen dat het een succes wordt.”

De 19-jarige Rouw besloot daarop “dag en nacht” bezig te gaan met Vasco Games. Het stel ging samenwonen, en Rouw betaalde de kosten met zijn spellen. Rouws harde werkmodus verliep niet altijd zonder problemen. Zo herinnert de ondernemer zich nog dat hij een maand plat moest liggen toen hij rond de 21 jaar was. Zijn lichaam en evenwicht bleken in de war te zijn door het vele zitten. “Als ik liep, voelde het net alsof ik dronken was.”

Bekijk op Coolblue.nl Bekijk op Amazon