OPPO Find X2 Pro is een premium smartphone met een 120 Hz OLED-scherm met een echte WQHD + schermresolutie. Het is ook een van de eersten die videobewegingsinterpolatie en SDR-naar-HDR-video-opschaling naar de smartphonefunctieset brengt, die OPPO hun O1 Ultra Vision Engine noemt. En natuurlijk een hoogtepunt op “toonaangevende kleurnauwkeurigheid”, wat de eerste keer is dat OPPO deze claim heeft ingediend voor een van hun telefoons.

OPPO gebruikt een Samsung OLED van de bovenste plank voor de Find X2 Pro. Het paneel bevat het nieuwste emittermateriaal van Samsung dat een hogere piekhelderheid kan bereiken en met een algemeen hogere energie-efficiëntie dan eerdere generaties. De OLED is gebouwd op een flexibel substraat met extreem dunne materialen tot aan het glas, waardoor de pixels zo dicht mogelijk bij je vingers komen. Polarisatie is uitstekend met zeer weinig kleurverschuiving onder een hoek wat betreft zowel kleur als luminantie.

Dit is een weergavepaneel dat er bijna niet slecht uitziet. Een muggenzifterij die ik heb (en altijd zal hebben) is dat OPPO de randen van het scherm naar buiten buigt, waardoor de randen van de inhoud worden vervormd, ongeacht de kijkhoek. Dit is een van de weinige gevallen waarin letterboxing wenselijk is, zodat de hoofdinhoud niet zichtbaar is langs de probleemcurve van het scherm.

Softwareweergavefuncties

De O1 Ultra Vision Engine is wat OPPO zijn twee headliner display-gerelateerde functies noemt, die bestaan ​​uit videobewegingsinterpolatie (tot 60 of 120 FPS) en SDR-naar-HDR-video-opschaling. Er wordt gezegd dat deze twee functies worden ondersteund in de meeste populaire streaming-apps zoals YouTube en Netflix, hoewel ik er pas echt in geslaagd ben om het te laten werken met Amazon Prime Video voor SDR-video’s. Bovendien werken de functies alleen tijdens afspelen op volledig scherm, dus ze zijn niet effectief voor video’s die in een feed worden afgespeeld of voor de beeld-in-beeld-modus van Android. Video-interpolatie tot 120 FPS beperkt ook de schermresolutie tot 1080p.

Mijn indrukken van de twee functies zijn teleurstellend. Tijdens het testen van de functies leek hun activering te beperkt en onbetrouwbaar. Zoals ik al zei, ik kon het helemaal niet laten werken voor een aantal Netflix-titels, en het werkte alleen soms op YouTube. Geen van beide functies werkt voor lokale inhoud die wordt afgespeeld in de native galerij-app, noch in VLC of Google Photos.

Hoewel het wel werkte, leek videobewegingsinterpolatie een goede baan te zijn om beweging glad te strijken zonder onzichtbare artefacten te introduceren. Video Motion Enhancement veroorzaakt het soap-effectdus het is niet voor iedereen weggelegd, en ik raad altijd aan om deze functie tijdens het kijken naar films op elke tv uitgeschakeld te laten. HDR-videoverbetering daarentegen is nooit geactiveerd voor de inhoud die ik heb bekeken, of het was gewoon te subtiel om op te merken.

Een andere weergavefunctie die is toegevoegd, zijn automatische witbalansaanpassingen, die OPPO Natural Tone Display noemt. De meeste mensen zullen deze functie beter kennen als Apple’s True Tone, die de kleurtemperatuur van het scherm aanpast aan de kleurtemperatuur van het omgevingslicht. Ik beschouw deze functie als essentieel om het uiterlijk van een scherm te verbeteren, dus ik ben blij om het te zien in OPPO Find X2 Pro.

Op de OPPO Find X2 Pro zijn twee kleurafleesbare omgevingslichtsensoren actief, een aan de voorkant en een aan de achterkant, om het omgevingslicht te meten. Ik heb ontdekt dat de implementatie van OPPO het scherm fantastisch aanpast aan de omgevingsverlichting, en voor sommige gebruikers zou het de noodzaak van een blauwlichtfilter kunnen elimineren door hoe het scherm warmer wordt bij minder licht. Een voorbehoud is dat het inschakelen van deze functie de schuifregelaar voor het aanpassen van de kleurtemperatuur van het scherm uitschakelt, wat niet nodig zou moeten zijn, aangezien beide functies eenvoudige kleurmatrixtransformaties zijn.

OPPO had deze twee functies moeten bouwen om met elkaar te werken, waarbij de aanpassingsschuif fungeert als een vooroordeel voor de automatische aanpassing.

DC-dimmen is ook aanwezig in OPPO Find X2 Pro, dat gebruikers kan helpen die gevoelig zijn voor flikkeringen bij lage helderheid. In eenvoudige bewoordingen, veel beeldschermen, waaronder bijna alle OLED’s op smartphones, passen de helderheid van het scherm aan door de huidige weergave snel “uit” en ” aan ” te schakelen met een zeer snel interval, en sommige gebruikers kunnen dit flikkeren bij lage helderheid opmerken.

De DC-dimfunctie moduleert in plaats daarvan de helderheid van het display door de amplitude van de stroom die naar het display wordt geleverd rechtstreeks aan te passen, waardoor het flikkeren wordt tegengegaan.

OPPO werkte voor deze functies samen met een bedrijf genaamd Pixelworks, dat gespecialiseerd is in video- en beeldverwerking. In de OPPO Find X2 Pro zit Pixelworks ‘visuele processor, de X5 ( voorheen Iris 5 genoemd ), die zorgt voor de HDR-opschaling en de bewegingsverwerking. We hebben een apart artikel gepubliceerd waarin wordt beschreven wat Pixelworks en zijn X5-chip nog meer kunnen doen. Met name voor OPPO Find X2 Pro is Pixelworks ook verantwoordelijk voor de kleurkalibratie van het fabrieksscherm en de functie DC Dimming (bekend als Low-Brightness Flicker-Free Eye Care in de weergave-instellingen).

Oppo Find X2 Pro volledige specificaties

Algemeen
Merk Oppo
Model Vind X2 Pro
Gelanceerd 6 maart 2020
Gelanceerd wereldwijd Ja
Vormfactor Touch screen
Afmetingen (mm) 165,20 x 74,40 x 8,80
Gewicht (g) 200,00
Batterijcapaciteit (mAh) 4260
Verwijderbare batterij Nee
Snel opladen Super VOOC 65 watt
Kleuren Zwart
Scherm
Schermgrootte (inch) 6.70
Touch screen Ja
Resolutie 1440×3168 pixels
Beschermingstype Gorilla glas
Hardware
Processor 2,84 GHz octa-core
Processor maken Qualcomm 865
RAM 12 GB
Interne opslagruimte 512 GB
Uitbreidbare opslag Nee
Camera
Achter camera Sony 48 megapixel (f / 1.7) + 48 megapixel (f / 2.2) + 13 megapixel (f / 3.0)
Autofocus aan de achterkant Ja
Achterste flits Ja
Voor camera Sony 32 megapixels (f / 2.4)
Software
Besturingssysteem Android 11
Huid Oppo android software ColorOS 11
Connectiviteit
Wifi Ja
Wi-Fi-standaarden ondersteund 802.11 a / b / g / n / ac / Ja
GPS Ja
Bluetooth Ja, v 5.10
NFC Ja
USB Type-C Ja
Sensoren
Gezicht ontgrendelen Ja
In-display vingerafdruksensor Ja
Kompas / magnetometer Ja
Nabijheids sensor Ja
Versnellingsmeter Ja
Omgevingslicht sensor Ja
Gyroscoop Ja
Barometer Ja
Temperatuursensor Ja