BestCool
Foto en Video

GoPro Hero 9 Black recensie | Digitale camera wereld

GoPro Hero 9

Er is echter genoeg op de Hero9 Black voor de alleskunner. Het verhoogt niet alleen de resolutie naar 5K voor video, maar verhoogt ook de foto's naar 20 MP en voegt de mogelijkheid toe om 14,7 MP-foto's van video vast te leggen. Voeg een verbeterde beeldstabilisatie, verbeterde time-lapses en een batterij die langer meegaat toe en de Hero9 Black is de beste GoPro die we tot nu toe hebben gezien, en waarschijnlijk de beste actiecamera om op te starten.

GoPro Hero 8 vs 9 Zwart

GoPro Hero 9 Black: ontwerp en scherm

Hoewel er veel overeenkomsten tussen zijn, is de Hero9 Black fysiek anders dan de Hero 8 Black. Het is in elk aspect groter met 71x55x33.6 mm en 158 g, wat enigszins een verrassing is, hoewel het nauwelijks zwaarlijvig is. Dat komt grotendeels door de opname op de Hero 9 Black van twee nieuwe schermen. Aan de achterkant is het een eenvoudige upgrade, met een groter 2,27-inch scherm. Dat is 16% groter dan op de Hero8 Black, iets groter dan op de Akaso Brave 7 LE, maar een beetje kleiner dan op de DJI Osmo Action. Helder genoeg in alle, behalve de zonnigste omstandigheden, is dit touchscreen niet zo responsief als het zou kunnen zijn.

Het is aan de voorkant waar je de grootste upgrade vindt met een ingebouwd 1,4-inch scherm (identiek in grootte aan de DJI Osmo Action, maar iets kleiner dan op de Akaso Brave 7 LE) dat kan worden gebruikt als live preview scherm voor het inlijsten van een selfie of een stuk voor de camera. Nog nuttiger is dat dat kan worden gedaan in ‘echt' formaat, dat het presenteert als een breedbeeldbeeld met zwarte balken boven en onder, of ‘volledig scherm', wat prima werkt als je er zeker van wilt zijn dat je in het midden zit van een shot of een video. Dat voorscherm kan ook naar ‘alleen status' worden geschakeld om het resterende batterijvermogen, de resolutie en de huidige modus – zoals op de Hero8 Black (zij het nu in kleur) – te laten zien of zelfs volledig gedeactiveerd.

De andere nieuwe functie is een terugkeer naar een verwijderbare glazen lensbeschermer. Naast het feit dat ND-filters van derden kunnen worden gebruikt, kan het vanaf oktober een GoPro Max Lens Mod-accessoire meenemen (meer hierover hieronder).

De knoppen van de Hero 9 Black zijn iets groter en steken meer uit, waardoor ze gemakkelijker te bedienen zijn met handschoenen aan. Zoals altijd is deze GoPro waterdicht tot 33ft / 10m, en de opvouwbare montagevingers op het onderstel blijven van de Hero8 Black.

Eindelijk, in plaats van aan te komen in een vreselijke dikke transparante plastic behuizing, wordt de Hero9 Black geleverd in een zacht reisetui. Het werd ook tijd.

GoPro Hero 9 Black: Video

Hero9 Black heeft een 23,6 MP-sensor, wat op zijn beurt betekent dat het video kan opnemen met 5K in 30 frames per seconde (fps) bij 100 Mbps. Als dat indrukwekkend is, is het ook ongelooflijk hongerig naar capaciteit; de 4K 60fps is waarschijnlijk de juiste keuze als je op zoek bent naar zowel efficiëntie als soepelheid. De algemene verhoging van de resolutie betekent ook het verlaten van 720p, met neplensopties die bestaan ​​uit SuperView (16 mm), breed (16-34 mm) en lineair (19-39 mm) en smal (27 mm).

Ondanks het uiterlijk van 5K is de onmisbare functie Hypersmooth 3.0, wat slim gestabiliseerd beeldmateriaal in alle resoluties betekent, met een ‘boost'-functie die ook beschikbaar is.

De lineaire weergave heeft ook een camera-achtige, autocorrigerende horizon-nivellering in de camera. In theorie betekent dat gemakkelijk te bekijken beelden waarbij de horizon vlak blijft. Het is een ander kenmerk voor vloggers, en in de praktijk is het onnauwkeurig en traag; verwacht dat het zal verbeteren op toekomstige GoPro-camera's. In alle andere modi legt de Hero9 Black ongeëvenaarde video vast met veel kleur, contrast en schaduwdetails, met een Boost-optie om dingen echt glad te strijken wanneer de actie schokkerig wordt.

Video bij weinig licht in ‘nachtmodus' is veel minder indrukwekkend en een beetje luidruchtig, met een nieuwe HDR-nachtelijke opname van de nachtelijke hemel gedurende een uur die er redelijk goed uitziet. Er is ook een nieuwe modus voor ‘geplande opname' voor het filmen van video of, waarschijnlijker, time-lapses, op een vooraf bepaald tijdstip. Je zou bijvoorbeeld in IJsland naar bed kunnen gaan en je Hero9 Black instellen om het noorderlicht voor je te filmen … idem een ​​zonsopgang terwijl je uitslaapt. Je kunt hem bijvoorbeeld een uur laten filmen voordat hij zichzelf uitschakelt.

In de praktijk zijn time-lapses vaak de manier om actiecamera's te gebruiken, daarom houden we van de TimeWarp 3.0-modus. Het meest geschikt voor duuractiviteiten, zoals wandelen, maar ook handig voor skiën en fietsen, TimeWarp 3.0 produceert snel-langzaam-snel beeldmateriaal waarbij versnelde video wordt gevolgd door een vertraging tot real-time voordat weer wordt versneld. Het heet ‘snelheidsdrempel' en wordt nu geleverd met audio en er is een nieuwe slo-mo-optie.

Ook nieuw bij de Hero9 Black is een 30 seconden looping videobuffer voor video om te voorkomen dat je onverwachte momenten mist, namelijk voor het filmen van al het andere waar spontane gebeurtenissen alles zijn. Praktisch gesproken wordt voorkomen dat u eindeloze korte video's hoeft te maken om ze later allemaal te verwijderen.

Gezien de WFH-rage is het niet verrassend dat de Hero9 Black kan worden gebruikt als een 1080p breedbeeldwebcam. Mac-gebruikers hebben de GoPro Webcam-app nodig en Windows-gebruikers hebben een BETA-versie nodig, hoewel we in onze test op een Mac de app niet succesvol konden installeren en starten.

Er is ook een optie om de Hero9 Black als streamingcamera te gebruiken en om 1080p-video live te streamen naar YouTube, Twitch, Facebook-profielen en Facebook-pagina's. Het werkt zelfs als HyperSmooth 3.0 is ingeschakeld.

GoPro Hero 9 Black: videovoorbeelden

4K-video gemaakt met HyperSmooth Boost op GoPro Hero 9 Black

Timelapse-videoshow met GoPro Hero 9 Black

Tijdwarp videoshow met GoPro Hero 9 Black

Nightlapse videoshow met GoPro Hero 9 Black

GoPro Hero 9 Black: foto's

Actiecamera's worden door sommige gebruikers ronduit genegeerd als fotografische apparaten, maar dat gaat veranderen met de komst van de Hero9 Black. Dat komt deels omdat, net als de Akaso Brave 7 LE, de Hero9 Black 20 MP-foto's kan maken.

Het biedt brede (16-34 mm) en lineaire (19-39 mm) lensmodi, elk met 2x digitale zoomopties, en een vaste smalle modus (27 mm), die allemaal een vertraagde sluiteroptie hebben voor 3 sec. En 10 sec. Er is ook een LiveBurst (bewegende foto's), Burst (25 foto's per seconde) en Night Photo-modi, waarbij de laatste respectabel is en gemakkelijk de video-exploits van de Hero9 Black in het donker overtreft.

Naast RAW-ondersteuning heeft de Hero9 Black ook HDR en SuperPhoto, waarvan de laatste een uitstekend dynamisch bereik vastlegt, hoewel het nemen van HDR- en SuperPhoto-afbeeldingen een paar seconden wachten op verwerking betekent. De handmatige modus maakt aanpassingen mogelijk tot een sluitertijd van 30 seconden en ISO tot 6400.

Maar misschien nog wel belangrijker dan dat alles is de nieuwe ‘frame opslaan'-functie van de Hero9 Black; speel een video af op de app en het is een instructie met één knop om een ​​14,7 MP foto op je telefoon op te slaan. Het betekent dat je bij video kunt blijven en later aan foto's kunt denken.

GoPro Hero 9 Black voorbeeldafbeeldingen

Batterij en aansluitingen

De batterij van de GoPro Hero9 Black is anders dan de vorige. Het is niet alleen fysiek groter, maar het heeft ook een vermogen van 1.720 mAh, wat een derde krachtiger is dan eerdere modellen. Helaas is het niet achterwaarts compatibel met oudere GoPros – je kunt het niet eens in het compartiment van een ander model krijgen – maar we zijn niet zo geïrriteerd omdat het nu twee displays en een grotere sensor aanstuurt.

GoPro beweert ook dat zijn grotere batterij helpt bij de prestaties bij lage temperaturen, maar dat bleek lastig te testen in september.

De batterijduur van de Hero9 Black wordt door GoPro beoordeeld op 101 minuten bij het filmen in 1080p. Onze test met een snelheid van 5K zag de Hero9 Black 90 minuten meegaan (hoewel hij een microSD-kaart van 64 GB volledig vulde en erg heet werd). Tijdens verschillende sessies van 4 uur met de camera, waarbij deze sporadisch werd gebruikt om videofragmenten te filmen, veel foto's te maken en een flink aantal time-lapses, daalde hij zelden onder de 50%. Hoe dan ook, deze camera heeft veel uithoudingsvermogen in vergelijking met andere actiecamera's, en dankzij de USB-C kun je hem gebruiken terwijl hij is aangesloten op een batterij of een computer.

Om foto's van de Hero9 Black te halen, moet je de microSD-kaart uitpakken of de GoPro-app of desktopsoftware gebruiken. Dat laatste is vrij rudimentair, maar de app is intuïtief, betrouwbaar en prettig in het gebruik. Dat is vrij zeldzaam voor actiecamera's. Snel overzetten naar een telefoon, de door Bluetooth geïnitieerde WiFi Direct-verbinding tussen de apparaten start gemakkelijk op en blijft verbonden. Met de app op een telefoon is het mogelijk om video's te bewerken en alles over te zetten naar de (betaalde) GoPro Plus cloud back-up service. Dat is een opluchting, want het touchscreen reageert niet zo snel als het zou kunnen zijn, met spookpersen en veel voorkomende fouten.

GoPro heeft nu een reeks modulaire accessoires – de Media Mod, Lichte modus en Weergave Mod. Media Mod, die de andere twee fysiek ondersteunt, zal nu beschikbaar zijn in een versie die specifiek is voor de grotere Hero9 Black.

Gezien de opname op de Hero9 Black van een naar voren gericht kleurenscherm, lijkt de Display Mod echter minder aantrekkelijk, hoewel de ingebouwde oplaadbare batterij en micro-HDMI-connector nog steeds een upgrade kunnen zijn voor serieuze filmmakers.

Het belangrijkste nieuwe accessoire alleen voor de Hero9 Black is echter het Max Lens Mod-accessoire. Het wordt in oktober 2020 gelanceerd voor $ 99,99 en zal ook een aantal functies in het spel brengen die tot nu toe alleen op de GoPro Max te vinden waren, waaronder 360 ° horizonvergrendeling (zodat de camera 360 ° kan worden gedraaid) en een ultrabrede 155 ° Max SuperView-modus , die werkt tot 2,7K 60 fps. Als de Max Lens-modus is aangesloten, is er een modus die Max HyperSmooth en Max SuperView toevoegt.

GoPro Hero 9 Black: Verdict

Is de Hero 9 Black de beste GoPro ooit? Zeker is dat zo. Gedetailleerde, schone en vloeiende, stabiele video in goed verlichte omgevingen is verzekerd, terwijl een verbeterde mogelijkheid met foto's – en die grotere sensor – hogere resoluties en grijpkracht betekent van video's met een behoorlijke hoeveelheid detail. Het grotere formaat van de Hero9 Black is een beetje zorgwekkend, maar het blijft zakformaat en bovendien maakt het uiterlijk van een groter achterscherm en een voorscherm voor selfies en vloggen de extra millimeters zeker de moeite waard. Dat is mogelijk niet van toepassing op het aankomende Max Lens Mod-accessoire.

De Hero9 Black gaat echter niet echt over hardware. De software in de camera is uitstekend, met indrukwekkende beeldstabilisatie en de getweakte TimeWarp 3.0-modus. De smartphone-app is de kers op de taart en biedt een probleemloze aansluiting op de Hero9 Black voordat de gebruiksvriendelijke bediening, aanpassingen aan instellingen, bestandsoverdracht en eenvoudige bewerkingen worden gestart. Dat is de sleutel omdat het touchscreen op de Hero9 Black zelf – hoewel groter in omvang – niet zo responsief is als het zou kunnen zijn, en lastig te gebruiken is.

Of het nieuwste vlaggenschip van GoPro het extra geld waard is, hangt af van je eigen filmambities, maar ondanks een paar teleurstellingen is het duidelijk dat de kroon van de actiecamera weer is overgegaan op de indrukwekkende, gebruiksvriendelijke en ontzettend plezierige Hero 9 Black.

Zie ook
Beste actiecamera's in 2020

De beste 360-camera's

De beste GoPro-camera van 2020

Goedkope GoPro-deals

GoPro Hero 7 vs 8 Zwart

GoPro Max tegen Hero 8

GoPro Hero 7 Zwart versus zilver versus wit

Deze berichten vind u vast ook interessant !